Dag 2.

Mount Nebo.
Dit is de begraafplaats van Mozes en daarom ook een van de heiligste plaatsen in JordaniŽ. Boven op de berg heeft men een prachtig uitzicht over Palestina en de Dode Zee. In de verte kan men zelfs IsraŽl zien. Franse monniken hebben op deze plek de ruines van een kerk uit de zesde eeuw opgegraven. Men gelooft dat ze gebouwd werd op de begraafplaats van Mozes en men kan hier mozaÔeken uit de 6de eeuw bekijken.

Madaba.
De belangrijkste bezienswaardigheid in Madaba, de stad der mozaÔeken, bevindt zich in de Grieks-Orthodoxe Sint George kerk. Het is een prachtige levendige Byzantijnse mozaÔek kaart uit de 6de eeuw met daarop de hele regio van JordaniŽ, de Palestijnse gebieden en Egypte.

Overnachting Mariam Hotel in Madaba.


PROGRAMMA, ROUTE, BEZIENSWAARDIGHEDEN EN HOTELS

Op deze pagina vind je in grote lijnen onze route, het programma, de bezienswaardigheden en hotels welke we hebben aangedaan.Dag 1.

Aankomst Amman Queen Alia International Airport.

Overnachting Mariam Hotel in Madaba.

Dag 3.

The Desert Castles.
In de woestijn ten Westen van Amman, liggen verschillende kastelen gebouwd tijdens de Umayyad heerschappij, in de 7e eeuw. Sommige gebouwen zijn traditioneel Romeins en anderen Nabateens. We brengen een bezoek aan o.a. Visit Qasr Kharana, Qasr en Qasr Al Azraq.

Overnachting Mariam Hotel in Madaba.

Dag 5.

Een lange dagwandeling De Wadi Dana Trail van zo'n 7 uur vanuit het kleine dorpje Dana in het Dana Natuurreservaat naar de Feynan Ecolodge. De trail start spectaculair naar beneden langs rode en witte zandstenen wanden. De weg naar beneden is steil en het is warm, heel warm. Maar de beloning daar doe je het toch voor. Het is een schitterend gebied met prachtige woestijnkleuren en hier en daar wat groen. Ben je er in het voorjaar dan staan er ook nog eens vele Oleanders in bloei. In de vallei leven talloze dieren en vogels. We maakten de wandeling met een gids.

Dana Biosphere Reserve is het grootste natuur reservaat van JordaniŽ, zo'n 320 km2 van ruige en mooie landschappen en is een uitloper van de grote Rift Valley. Meer dan 800 plantensoorten zijn te vinden in het reservaat.

Overnachting in de Wadi Feynan eco-lodge.


Dag 4.

Via de the King's Highway met prachtige uitzichten over de Wadi Mujib brengen we een bezoek aan het grote Crusaders Castle in Karak.

De schitterende kruisvaarderburcht van Kerak werd gebouwd in 1142 op overblijfselen van een oude citadel die dateert uit de tijd van de Nabataeers. De Christelijke inwoners van Kerak konden binnen de muren van de burcht bescherming zoeken als de stad aangevallen werd. Het was pas eind 1188 dat Kerak zich, na een bezetting van meer dan een jaar, overgaf aan de Moslims. Het overgrote deel van de huidige inwoners is nu nog steeds Christen.

Hierna gaan we verder naar Dana Nature Reserve voor een overnachting op een campsite, vanuit deze plek zijn er zeer mooie lange en korte trails te bewandelen.

Overnachting in een tent in Rummana Campsite.

Dag 6.

We zouden de Feynan Copper Mine Trail hebben bewandeld in Dana Nature Reserve, maar door de vermoeidheid van de dag ervoor besluiten we om kortere wandelingen rondom de lodge te maken.

Little Petra.
In de middag bezoeken we Little Petra of Siq al-Berid, het zusje van de andere veel grotere archeologische site Petra. Deze voorstad van Petra is zeker een bezoekje waard om een kompleet beeld van Petra te krijgen. Het is gelegen op oude karavaanroutes waar handelaren konden overnachten en bescherming kregen. Ook hier is de stijl van de Nabateeers goed te zien. De stad ligt veilig verscholen tussen rotsen. De siq om er te komen is veel korter. Alle aanwezige gebouwen zoals tempels, woonhuizen, graven en eetzalen zijn in de roderoze rotsen uitgehakt. Bijzonder aan Siq al-Berid zijn de uitgehouwen trappen die naar de verschillende delen leiden. Een erg mooi voorproefje voordat je naar Petra gaat.

Overnachting in Petra Bed & Breakfast.

Dag 7.

Dagwandeling Wadi Ghuweir Trail.

Een prachtige wandeling van begin tot het eind. Het is een dagwandeling van in totaal zo'n 7-8 uur, maar de trail is vrij gemakkelijk. Het overgrote deel loop je in de schaduw en volg je een verfrissende stroom water.

In het begin is het wat klauterwerk om door de prachtige en soms smalle kloof van zo''n 2 meter (Siq) te komen, maar na zo'n 3 km wordt het allemaal vrij vlak. Na de rode siq volg je een stroom water met een continue veranderend landschap. Je komt langs hangende tuinen met palmbomen, varens en vochtige groenen mossen welke uit de rode canyonmuren komen en vele vele oleanders. Puur zuiver bronwater sijpelt uit de canyonmuren en op sommige punten kun je dit zelfs drinken. Je waant je in een tropisch paradijs.

Afstand: zo'n 18,5 km.

De wandelroute begint bij Mansoura in de buurt van Shobak en eindigt bij de Feinan lodge. Eventueel kun je de route ook andersom doen. En nog een kleine tip, probeer je schoenen niet droog te houden, er komen stukken bij dat je toch door het water moet en droog hou je het niet. Je loopt dan van begin af aan een stuk gemakkelijker.

Let op: dit is een one-way route wat wil zeggen dat je een pick-up nodig hebt aan het einde van de trail om je weer terug naar het beginpunt of overnachtingsadres te brengen. Zelf hebben we de trail gedaan vanuit Wadi Musa (Petra) met een gids en zorgden voor transport naar het begin van de trail. Aan het einde van de trail werden we keurig opgewacht om ons terug te brengen.

De beste tijd van het jaar: Je kunt de trail het gehele jaar bewandelen, maar laat je van tevoren goed informeren over eventueel hoogstaand water en/of overstromingen.

Samenvattend een wandeling door een verborgen paradijs.

Overnachting in Petra Bed & Breakfast.
Dag 8 en 9.

Bezoek Petra.
Zoveel te zien in Petra, we hebben 2 volle dagen om hier rond te struinen. Dit is de mooiste plaats van JordaniŽ en waarschijnlijk van het hele Midden Oosten, en daarom is het nu ook een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Iets waarvoor de hele lokale bevolking zich enorm heeft ingezet. Petra ligt volledig verborgen in het gebergte en is alleen toegankelijk via een smalle kloof in de rotsen. De stad is, in de loop van honderden jaren, uitgehouwen in de gele, grijze en roze zandsteen. De geschiedenis van Petra gaat vele eeuwen terug en verschillende volkeren maken deel uit van deze zeer bewogen geschiedenis, maar het zijn de NabateeŽrs, die deze prachtige stad hebben achtergelaten om te bewonderen.

Dag 10 en 11.

Paardrijden in Petra.
Een paardrijdtocht bij de stallen van Jefra Travel rondom de bergen van Petra met prachtige uitzichten over Wadi Araba.Hierna rijden we door naar Wadi Rum waar 2 kamelen ons opwachten voor een rit naar het bedoeinenkamp.

Wadi Rum.
Wadi Rum, in het Zuidwesten van JordaniŽ, is ťťn van de mooiste"woestijnen" ter wereld met z'n schitterende vergezichten, enorme rotspartijen, een vallei in zandsteen en graniet en natuurlijk heel veel zand in ontelbare kleuren. De schoonheid van Wadi Rum moet men zelf ervaren, geen enkele beschrijving doet recht aan dit schitterende gebied. De vallei is al vanaf de prehistorie door diverse volkeren bewoond. Vooral de NabateeŽrs hebben hier veel nagelaten in de vorm van muurschilderingen en tempels. Nu wonen nog steeds enkele BedoeÔenenstammen in het gebied in hun typische tenten.

We verwonderen ons 2 avonden over de zichtbare sterrenhemel en hebben een extra dag voor een volledige jeeptour in Wadi Rum.

Overnachting in een authentiek bedoeÔenenkamp (Khaled's Campsite) in het beschermde gebied van Wadi Rum.


Overnachting in Petra Bed & Breakfast.
Dag 12, 13 en 14.

Verblijf in Aqaba aan de Rode Zee.

Transfer naar Acaba voor een paar dagen relaxen, snorkelen en duiken.

Aqaba
In de Golf van Aqaba bevindt zich de enige haven van JordaniŽ. Omringd door ruige, hoekige bergtoppen die in de loop van de dag subtiel van kleur veranderen, de mooie zandstranden, het kristal heldere water, het overvloedige onderwaterleven en aangename klimaat maken de stad, gedurende het hele jaar, tot een ideale locatie om te duiken, te snorkelen en genieten van andere watersporten. De temperatuur is er ook in de winter erg aangenaam. In de zomer is het er heet met een hoge vochtigheidsgraad maar dan biedt de zee verkoeling.

Overnachting in het Red Sea Diving Center.
Dag 15 en 16.
Van Aqaba via Wadi Mujib naar de Dode Zee.

Via Wadi Araba rijden we naar Wadi Mujib voor een wandeling door een rivier, natuurlijke waterglijbanen en watervallen in de belangrijkste kloof van de Mujib. Tijdens deze wandeling houdt je het niet droog!!. Spectaculair, mooi en vooral fun. Hierna rijden we naar het Dead Sea Spa Hotel voor een extra dagje relaxen aan de Dode Zee.

De Dode Zee.
De Dode Zee ligt op ongeveer 430 meter onder zeeniveau en is hierdoor het laagste punt op aarde. In de zee, eigenlijk een meer, leeft helemaal niets door het extreem hoge zout- en mineraalgehalte, bijna 30%. Dit geeft de Dode Zee echter ook haar bekende helende krachten die, 2000 jaar geleden, als ťťn van de eerste erkend werden door Herodes de Grote. Iedereen en alles blijft hier drijven door het hoge zoutgehalte.

Overnachting Dead Sea Spa Hotel.

Dag 12, 13 en 14.

Verblijf in Aqaba aan de Rode Zee.

Transfer naar Acaba voor een paar dagen relaxen, snorkelen en duiken.

Aqaba
In de Golf van Aqaba bevindt zich de enige haven van JordaniŽ. Omringd door ruige, hoekige bergtoppen die in de loop van de dag subtiel van kleur veranderen, de mooie zandstranden, het kristal heldere water, het overvloedige onderwaterleven en aangename klimaat maken de stad, gedurende het hele jaar, tot een ideale locatie om te duiken, te snorkelen en genieten van andere watersporten. De temperatuur is er ook in de winter erg aangenaam. In de zomer is het er heet met een hoge vochtigheidsgraad maar dan biedt de zee verkoeling.

Overnachting in het Red Sea Dive Centre.

Dag 18.

Om 04.30 uur een transfer naar de luchthaven voor een vlucht van ruim 4 1/2 uur naar Amsterdam.

Dag 17.

De laatste dag alweer, we bezoeken Jerash en Amman.

Jerash.
Dit een prachtig bewaard gebleven Romeinse stad, die waarschijnlijk al sinds de Neolithische tijden bewoond was. In het begin van de 3de eeuw was de stad op zijn hoogtepunt, maar ging snel achteruit door invasies van Christenen en Moslims, maar ook door de aardbevingen in het jaar 747. De opgravingen van de stad zijn in 1920 begonnen, maar zelfs nu is nog slechts 10 procent zichtbaar. Binnen de stadsmuren vindt men de tempel van Zeus, het Forum, het Amfitheater en het Zuidelijke Theater. Dit theater werd gebouwd in de 1ste eeuw met plaats voor 5000 toeschouwers en het wordt nog steeds gebruikt tijdens het jaarlijkse Jerash Festival, waarbij artiesten vanuit de hele wereld optredens verzorgen gedurende 3 weken in juli en augustus. Het grootste gebouw, midden in het centrum van de stad, is de tempel van Artemis. Jerash is ťťn van de vele door de Romeinen gestichte steden in het gebied rond de Middellandse zee, dat loopt van Marokko tot Turkije.

Amman.
De moderne hoofdstad van JordaniŽ is een van de oudste bewoonde plaatsen in de wereld. Recente opgravingen hebben huizen en torens blootgelegd, waarvan men schat dat ze gebouwd zijn gedurende het Stenen tijdperk. De moderne geschiedenis van Amman begon laat in de 19e eeuw, wanneer de Ottomanen zich vestigden in een kolonie van emigranten in 1878. Tijdens de grote Arabische Revolutie werd de staat Transjordanie opgericht, met King Abdullah I, als de grondlegger van het tegenwoordige Hashemitische Koninkrijk van JordaniŽ. Sindsdien is de stad erg snel uitgebreid naar een moderne en drukke metropolis. Bezienswaardigeheden in Amman zijn: De Citadel, de Tempels van Hercules, de Byzanstijnse kerk, het Umayyad Paleis Complex, het Romeinse Theater en de Grote Hussein Moskee.

Overnachting Mariam Hotel in Madaba.

Route autorondreis JordaniŽ 2012