MADAGASKAR - NOSEY BE (2010)
MEXICO - PLAYA DEL CARMEN EN TULUM (2008)
MALEDIVEN - ARI ATOL (2005)
NEDERLANDSE ANTILLEN - BONAIRE (2004)
COSTA RICA - PLAYA DEL COCO (2004)
MALEISIE - LANGKAWI (2003)
In Madagaskar staat het duiken eigenlijk nog in de kinderschoenen maar is wel sterk in opkomst. Het ligt natuurlijk in de Indische Ocean dus ja, wat wil je. Op 16 augustus 2010 gingen wij op pad voor 2 duiken met Tropical Diving in het Mozambique Channel. De eerste duik was op het wrak van de Epave Zaida, een bewust afgezonken vistrawler die recht op de bodem ligt op 30 meter diepte en al aardig begroeid is. De 2e duik was voor het eilandje Nosey Tanikely waar doorgaans veel snorkelaars komen. Hier maakten we een mooie duik tussen de 5 en 10 meter op het rif wat deel uitmaakt van een Marine Park. We zagen onder andere vlindervissen, Octopus, grote baarzen, Batfish, sweetlips en naaktslakken.

Wij doken met Tropical Diving die vlak achter het strand hun duikcentrum hebben. Het materiaal was modern en de service aan boord goed. Men gaat enkel vroeg in de ochtend op pad omdat tijdens de middaguren de zee vaak ruwer is en er meer stroming staat.......
Voor 2 duiken ben je, inclusief equipment omgerekend 80 euro kwijt.

Klik op het logo om
naar de website te gaan.

Mexico is een prachtig land en jaarlijks gaan vele Nederlanders dan ook naar Playa del Carmen of Cozumel voor een duikvakantie met duiken aan de kust of in de cenotes (grotten) in de jungle. Wij maakten met Tank-Ha enkele duiken voor de kust van Playa del Carmen. Deze duikschool ligt op korte afstand van de boulevard en heeft een Nederlands sprekende leiding. De equipment is OK en de snelle motorboot modern. Wij maakten 2 mooie driftduiken waarbij we vooral veel schildpadden tegenkwamen. Tijd om iets te fotograferen hadden we niet vanwege de zeer sterke stroming.

Tulum is de ideale uitvalsbasis voor duiken in de grotten (cenotes) of voor kustduiken. Mexi-Divers nam ons mee naar de Cenotes Dos Ojos waar Rob een lange duik maakte onder begeleiding van een ervaren technische divemaster. Duiken met een dubbelset is mogelijk maar erg duur. De duiken voor de kust van Tulum waren op zich best aardig maar niet spannend in de zin van aparte dieren of koralen.

Klik op de logos om
naar de website te gaan.
De Malediven als duikbestemming voor 11 dagen, wat moet je daar nou van zeggen? Wij boekten via Dimension in NL voor een 7-daagse Liveaboard op de Stingray en nog 3 dagen kantduiken op het eiland Eriyadu. Het eten aan boord was geweldig, het eiland prachtig (Werner Lau zit hier niet meer) en de duiken echt fenominaal. We zagen bijna iedere duik haaien, de dolfijnen sprongen ons letterlijk om de oren en yes, we genoten van de Mantas op nauwelijks een halve meter afstand. Maar liefst 4 Walvishaaien kregen we tijdens het snorkelen op ons pad.Niet lang over nadenken dus en gewoon boeken want je vergeet het je hele leven nooit meer.

Ik begrijp dat het ťťntonig begint te worden maar ook bij Buddydive op Bonaire kwam het ons aan niets te kort. Je voelt hoe relaxed het eiland en zijn bewoners is en dat straalt door naar het duiken. Om te wennen aan de omgeving kun je op Buddys huisrif dagen duiken zonder dat de verveling toeslaat. En daarna pak je de pickup, vult de flessen in de Drive-True en rijdt naar ťťn van de vele mooie duikstekken aan het strand. Onder water is het anders als Egypte met veel meer softcorals. Na een week kom je uitgerust thuis met een heleboel duiken. Nog een aanrader: het Amerikaanse ontbijt neem je naast Buddy Dive in het restaurant. Scheelt weer een paar kilo lood!

THAILAND - ZUID-CHINESE ZEE (2001)
Klik op de logos om
naar de website te gaan.
Klik op het logo om
naar de website te gaan.
Klik op het logo om
naar de website te gaan.

THAILAND - KOH PIH PIH EN PHUKET (2003)
Klik op het logo om
naar de website te gaan.
Helaas hebben we op Koh Phi Phi niet gedoken wegens tijdgebrek. Op het einde van de vakantie waren we op Phuket om uit te rusten en dus was er tijd om te duiken. We doken op Racha Yai Coral Reef en Racha Yai Staghorn Reef. Beide duikstekken liggen op een half uurtje varen, ten Zuiden van Phuket. We doken met South Siam Divers die een goede boot hadden, dito eten en alle rust namen om de dag te vullen. De gidsen waren wel erg druk onder water maar het heldere water en mooie wanden maakten een boel goed.

Onze verwachtingen waren erg hoog gespannen van Playa del Coco. Hoewel het een leuk ochtendje uit was viel het een beetje tegen. Het water van de Pacific was troebel met weinig zicht en men leek weinig moeite te doen om een echt mooie stek uit te zoeken. We zagen wel een zeepaardje en een paar whitetip reefsharks maar dat waren dan ook wel de hoogtepunten. We konden nog een dag met Bullsharks of Manta's gaan duiken maar gezien de prijs zagen we hier maar snel vanaf.
Vanuit een prachtig resort werden we al vroeg in de ochtend opgehaald door vriendelijke mensen die ons met een busje naar de haven brachten. Op een half uurtje varen ligt Pulau Payar Marine Park waar we 2 hele mooie duiken maakten. Voor het duiken werden we in het water bij het strand omgeven door honderden Blacktip reefsharks die afkwamen op het restaurant op de pier. Ze zwommen tussen onze benen door en botsten tegen ons aan, zonder gevaar voor ledematen. Bij de pier zat een Giant Barracuda en die kwamen we tijdens de duiken tegen. Oeps! De gids was duidelijk niet in z'n nopjes. Die ochtend had deze flinke torpedo bij een Japanner een pink afgebeten. Mooi koraal, bijzondere vissen en regelmatig een grote schim van een Blacktip reefshark, zo herinneren wij ons de duiken in MaleisiŽ. Hier moeten we nog maar eens terug naartoe.
Klik op het logo om
naar de website te gaan.

We verbleven een paar daagjes in een luxe resort in Hua Hin en Rob ging een dagje duiken in de Zuid-Chinese Zee. De busrit duurde 4 uur om ergens in het Zuiden vanuit een duikschool bij een hotel op weg te gaan. Na een uurtje varen kwamen we ergens? aan en doken van boord. Weinig koraal, slecht zicht en nog minder vis gaf weinig jus aan de duikjes. De duikschool bestaat ook al lang niet meer.

Wereldse Duiken.
Tijdens onze rondreizen proberen we altijd om in het land waar we op dat moment op vakantie zijn een paar duikjes te maken. Hieronder staan korte verhaaltjes over de duikstekken en de duikcentra waar we onze duiken boekten.
JORDANIE - AQABA (2012)
Klik op het logo om
naar de website te gaan.
Aqaba ligt aan de Rode Zee en kijkt uit over Eilat, Palestina (IsraŽl). Tijdens onze rondreis door JordaniŽ maakte we een korte stop van 2 dagen bij het Red Sea Dive Centre. Dit duikcentrum ligt op een heuvel in de South Beach Area, vlakbij de duikstekken die vanaf het strand te bereiken zijn. De riffen zijn nog in een goede conditie omdat het duiken in JordaniŽ niet zo massaal is als in Egypte. Wij maakte een paar duikjes vanaf het strand op het wrak van de Cedar Pride, een vrachtschip dat in 1985 is afgezonken vlak voor het strand. Een duik op het wrak is relatief eenvoudig en zeer de moeite waard. Iets verderop ligt op 6 meter diepte een afgezonken tank met luchtdoelgeschut, ook erg mooi begroeid en fotogeniek door het vele licht op die geringe diepte. Duiken in JordaniŽ is vooral ontspannend door de geringe dieptes en de rustige omgeving.


CURACAO - NEDERLANDSE ANTILLEN (2013)
MUSCAT - OMAN (2014)
Dustytours vakantieduiken