TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
In de zomer is het in Madagaskar 1 uur later dan in Nederland en in de winter is dat 2 uur.

587.041 km≤
met ca. 21 miljoen  inwoners
is een eiland en een land dat in de Indische Oceaan ten zuidoosten van Afrika ligt, ervan gescheiden door de Straat van Mozambique. De hoofdstad is Antananarivo of Tana
Ariary
Het voltage in Madagaskar is 220 Volt net als in Nederland. Er worden normale stopcontacten gebruikt. 
WETENSWAARDIGHEDEN
Paspoort
Een visum is verplicht voor Madagaskar en een paspoort dat nog een half jaar geldig is. Het toeristenvisum is 0 Ä (2010) als je verblijf minder dan 30 dagen is. Doordat wij minder dan 30 dagen verbleven konden wij ons visumstempeltje ter plaatse op de luchthaven halen.
Voor actuele informatie www.visum.nl

Gezondheid
Neem hiervoor contact op met de lokale GGD of een travel clinic, omdat zij hierin gespecialiseerd zijn. Wij kunnen hier geen uitspraken over doen, omdat de adviezen vaak veranderen.

Reisadvies voor Madagascar
Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleding en andere zaken
Lichte casual zomerkleding, maar we hebben ook veelvuldig gebruik gemaakt van onze truien, blouses en T-shirt met lange mouwen, vooral 's-morgens en ' s-avonds (periode juli/augustus). Breng een paar goede wandelschoenen, lange broek en regenkleding bijv. poncho's voor met name de regenwouden mee.

Een dompelaar om water te koken is makkelijk indien jezelf een keer tussendoor koffie, thee o.i.d. wil zetten.
Een zaklamp per persoon voor ondermeer de nachtwandelingen en eventuele stroomuitvallen. In veel hotel is er s-avonds maar een beperkt aantal uren licht.
Een verdeelstekker om s-avonds al je apparatuur op te laden. Vaak is er in de hotelkamer maar 1 stopcontact en dan is een verdeelstekker erg handig.

Eten  
Eten en drinken zijn goed en goedkoop. Over het algemeen heel smakelijk, bereid op een eenvoudige manier zonder al te veel kruiden. Het hoofdgerecht zal meestal bestaan uit een hoofdgerecht van vlees, gevogelte of vis, alsmede bijgerechten van groenten en rijst. Vlees is in Madagaskar over het algemeen veel minder vet dan bij ons en zeer smaakvol vooral de Zebu filet. Het ontbijt bestaat meestal uit wat stokbrood en/of croissant met jam, jus d'orange, koffie of thee, soms wordt er fruit bij geserveerd. Geadviseerd wordt alleen water uit een fles te drinken. Zelfs in de hotels en duurdere restaurants is alles nog zeer betaalbaar.


In de zomer van 2010 hebben we een autorondreis gemaakt door Madagaskar, het 4e grootste eiland ter wereld in de Indische Oceaan, aan de zuidoostkust van Afrika. Om zoveel mogelijk van het land te zien en tijd te besparen boekten we ook een aantal binnenlandse vluchten. We kozen voor Madagaskar omdat dit eiland tientallen nationale parken, reservaten, regenwouden, azuurblauwe zee, paradijselijke stranden, woestijn, bergen en moerassen heeft. Een keuze maken voor een route op dit veelzijdige eiland viel dan ook niet mee. Uiteindelijk kozen we voor gedeeltes in het Oosten, het Zuiden en het Noorden met als afsluiting een paar daagjes relaxen op Nose Be.


Madagaskar het Rode Eiland

Met uitzondering van het Oosten en de hoofdstad Tana was het overdag lekker weer, maar in de avonden en s-nachts kan het in bepaalde gebieden tijdens onze zomer behoorlijk koud zijn. We hebben ontzettend veel soorten lemuren (halfapen) en kameleons van dichtbij gezien en rustig kunnen bekijken. De beestjes hebben onze harten gestolen. Soms na een zware klim en glijpartij in het regenwoud en soms in een beter toegankelijk park.

Hoogtepunten van deze reis waren de vele ontmoetingen met de unieke dieren op dit eiland en de nationale parken, maar zeker ook de ontmoetingen met de zeer hartelijke, warme en vriendelijke bevolking. De bevolking is een mengeling uit Afrika en AziŽ en ook voor wat betreft het eten is dit goed te merken. Het is een arm maar prachtig land om doorheen te reizen. Wij ervaarden totaal geen massatoerisme, hebben het er super naar onze zin gehad en onze camera maakte overuren.
Madagaskar is een bestemming die we zeker ook nog eens in een ander jaargetijde willen gaan bezoeken. Maar, het is wel duidelijk een eiland in problemen. Doordat een groot deel van de Malagassische bevolking afhankelijk is van natuurlijke bronnen gaat de ontbossing erg snel en op sommige plaatsen is dit dramatisch genoeg goed te zien. Het is te hopen dat de natuur op dit prachtige eiland nog lang behouden blijft. Een must voor de natuurliefhebber!

In ons zeer uitgebreide reisverslag vind je meer informatie, wil je hiervan een wordbestand ontvangen, stuur dan even een mailtje.

Fotograferen
Een tele- of zoomlens is erg aan te raden voor het fotograferen van de zeer diverse dierenwereld in Madagaskar, maar dan met name voor de regenwouden. Op heel veel andere plaatsen en parken kun je de dieren zeer dicht benaderen en is een telelens absoluut niet noodzakelijk. Regenwouden zijn relatief donker. Maak gebruik van lichtsterke lenzen. Voor het fotograferen van mensen is het wel zo beleefd eerst toestemming te vragen. Meestal geeft dit geen problemen, een glimlach en een praatje met de bevolking waarna ze zich terugzien op het scherm doet wonderen. Een verrekijker kan handig zijn in de nationale parken en dan met name in het regenwoud. Indien het koud is zitten de lemuren soms hoog in de bomen, dicht tegen elkaar aan gekropen.
Duiken
Het duiken staat in Madagaskar nog een beetje in de kinderschoenen. Nosy Be is een goede basis om kennis te maken met het onderwaterleven. Kijk vooral goed naar de uitstraling van de duikschool en het materiaal dat ze verhuren. Belangrijk om te weten is dat er nergens in Madagaskar een decompressietank te vinden is. In geval van een duikongeval moet je worden overgevlogen naar Kenya en aangezien decompressieziekte en vliegen niet zo goed samengaan kan dit een levensbedreigend probleem geven. Check voor je op reis gaat je (duik)verzekering.

Overnachten
De overnachtingen waren van ons zeer divers, van luxe lodges, tot midrange bungalowtjes /huisjes en stadshotels. Met uitzonderingen waren de meeste overnachtingen eenvoudig maar schoon, sfeervol en kleinschalig wat wel zo fijn is.

Taal
De officiŽle voertaal is Malagasi, die door 90 procent van de bevolking gesproken wordt. In grotere steden, dorpen, hotels en toeristische bestemmingen wordt er ook veelvuldig Frans en soms Engels gesproken. Verder dan mora mora (rustig), Salama (hallo), veloma (dag) en misaotra (dankjewel) kwamen wij in het Malagasy niet.

Vervoer
We wilden Madagaskar zelf ontdekken, maar wel met een privťchauffeur. Zo hadden we alle tijd om rond te kijken en de overigens zeer goed Engelssprekende chauffeur nam verder alle reisbeslommeringen uit onze handen. Dit is ons uitstekend bevallen. Het vervoer vond plaats in 3 gedeeltes. Een auto met chauffeur huren is vaak niet veel duurder dan zelf rijden. In het Oosten maakten we gebruik van een 4x4, de weg naar het zuiden in een oude Peugeot. En in het noorden opnieuw een 4x4. Een volgende keer zouden wij alles in een 4x4 doen, daar we vooral in Isalo met ons Peugeotje nogal wat vertraging opliepen door de slechte wegen naar het park.

Binnenlandse vluchten
Air Madagascar www.airmadagascar.com is de nationale luchtvaartmaatschappij van Madagaskar. Wil je tijd besparen dan kan een aantal binnenlandse vluchten een uitkomst zijn en het is redelijk betaalbaar, Veel plaatsen in Madagaskar kunnen met een binnenlandse vlucht bereikt worden. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat de vluchten zonder opgave van redenen op een ander tijdstip kunnen vertrekken dan oorspronkelijk gepland. Dat kan ook zo maar een dag later zijn en dit kan je planning danig door de war gooien.

Wegen
Er wordt in Madagaskar rechts gereden. Het wegennet in Madagaskar is over het algemeen niet echt goed. Er zijn geasfalteerde wegen rondom de hoofdstad, tussen de grote steden Tana en Tulear, druk bevolkte gebieden en bepaalde gebieden in het noorden, maar ook zijn er nog veel onverharde wegen en veel kuilen in de weg. Onverharde wegen zijn vaak onbegaanbaar in het regenseizoen, dat loopt van november tot maart. Reden waarom wij kozen voor een 4x4 en een gedeelte een normale auto. In de steden kun je gebruik maken van de vele taxi's. Ook nemen veel reizigers de taxibrousse om van plaats naar plaats te komen, maar wat wij ervan gehoord hebben is dit een zeer tijdrovende en zware onderneming. Het is natuurlijk de keuze van de reiziger.
Bewegwijzering
In de gedeeltes welke wij gezien hebben was de bewegwijzering redelijk goed, een goede wegenkaart of GPS is indien je zelf gaat rijden een must. Wij waren in de bevoorrechte positie van een eigen chauffeur c.q. gids die ons veilig van plaats naar plaats bracht.

Geld
Wij vonden het handigst contant onze Euro's op het vliegveld in Tana om te wisselen voor de Ariary. Vreemde valuta kan ook worden gewisseld bij sommige locale banken in grote plaatsen. Alleen in grote hotels en banken in de grotere steden wordt ook wel de creditcard geaccepteerd maar voornamelijk Visa welke het meest geaccepteerd is. Het handigst is eigenlijk gewoon cash mee te nemen en deze om te wisselen. Banken zijn geopend tussen 8.00 en 15.00 uur van maandag tot vrijdag. Het is verboden om Ariary het land uit te voeren.
Reisgids / Boeken
Wij namen als handboeken mee:

  • Madagascar the Bradt Truivel Guide. Een zeer goed uitgebreid boekje met praktische informatie, achtergronden, bezienswaardigheden, kaarten en plattegronden.

  • Madagascar Bradt WildLife - a visitors guide met veel informatie, foto's over de parken en leefgebieden van de dieren uit Madagaskar.

(Wij hebben nog geen Nederlandse reisgidsen over Madagaskar kunnen vinden.)Heb je iets aan onze informatie en/of ons reisverslag gehad of heb je zelf nog tips voor Madagaskar? We zouden het leuk vinden indien je ons laat weten dat je hier was, door een berichtje te schrijven in het gastenboek.

Reisinformatie Madagaskar