Geld.
Bankpassen en creditcards
Bij aankomst op de luchthaven kun je al geld afhalen, maar ook in steden, zoals Amman, Madaba, Petra en Aqaba, kun je zonder problemen gebruik maken van de geldautomaten. Visa en Mastercard, zijn goed te gebruiken en worden steeds meer geaccepteerd in de grotere hotels (in de kleine winkeltjes niet). Sommige pinpassen werken niet bij bepaalde automaten maar er zijn genoeg verschillende banken om te proberen.
Contant geld.
Je kunt erg makkelijk uw geld omwisselen bij banken, wisselkantoren en bij sommige hotels. Bij deze laatste zal de koers meestal minder gunstig zijn. De euro en US dollars worden over het algemeen overal geaccepteerd.
Tips en fooien.
Over het algemeen liggen de lonen laag in Jordanië en is een fooi altijd welkom. In de betere hotels en restaurants wordt meestal automatisch een fooi van 10 % opgeteld bij het eindbedrag.
In kleinere restaurants wordt een fooi verwacht, die overeenkomt met de geboden service, gemiddeld 10% van de rekening.
Paspoort en visum.
Je hebt een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is en 20 JD nodig om een visum te krijgen bij aankomst op de luchthaven van Amman.
Gezondheid.
Vaccinaties zijn niet verplicht voor Jordanië, maar het wordt aangeraden om je te laten inenten tegen DTP en hepatitis A. Verder is het vooral belangrijk om veel water te drinken, je hoofd goed te beschermen tegen de zon en je huid goed in te smeren met zonnebrandcrème.
Medicatie.
Alle apothekers hebben een medische opleiding gehad en de meeste medicijnen zijn vrij verkrijgbaar na uitleg van een eventuele klacht.
Neem contact op met de GG&GD voor een persoonlijk en actueel medisch advies.
Reisadvies voor Jordanië.
Klimaat.
Van februari tot mei is het lente in Jordanië en wanneer het goed regent, staat het dan vol met bloemen en planten: wel meer dan 2.000 verschillende soorten. Uiteraard geldt dit voor de gebieden die niet tot de woestijn behoren. Daar groeien hooguit wat doornstruiken en éénjarige planten. De meeste regen valt in het noordwesten (tot 660mm) en de minste regen valt in het oosten van het land (minder dan 127mm). De Jordaanse winters zijn koud en nat en in de berggebieden valt ook sneeuw. Uitzondering hier is Aqaba, waar de temperatuur in de winter nog steeds een aangename 15 graden Celsius bedraagt. De zomers, die van mei tot november duren, zijn droog en heet, met name op het plateau en in de Jordaanvallei. In Aqaba heerst er dan bovendien een hoge luchtvochtigheid. Juli en augustus zijn de twee warmste maanden.
Kleding en andere zaken.
Vooral in het najaar en in het voorjaar kan het 's avonds koel zijn en komt een trui zeker van pas. In de zomer is het overdag zeer warm en biedt luchtige kleding en een hoed/petje toch een zekere bescherming tegen de felle zon. Maar ook kan in bepaalde gebieden een zomeravond of ochtend fris zijn. Uit respect voor de cultuur en lokale bevolking draag je niet al te onthullende kleding, zoals korte broeken of rokken of blote schouders. Over het algemeen hebben de mannen respect voor de vrouwen, maar het idee bij sommige van hen dat westerse vrouwen "makkelijk" zijn kan tot ongewenste avances leiden. Je zult merken dat het contact met de lokale bevolking veel aangenamer is als je rekening houdt met hun cultuur.
Badkleding is geen probleem bij hotels. Wandelschoenen met een goed profiel zijn onmisbaar voor de wandelingen in Jordanië, ook in Petra.
Eten en drinken.
De Jordaanse keuken kent veel invloeden van de Arabische keuken. Hummus, Falafel, Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) gegrilde kip, kebab en allerlei soorten salades zijn de populairste gerechten. Er wordt meestal gegeten in Mezze stijl; alle borden met eten worden in het midden van de tafel gezet en gedeeld met je tafelgenoten. In de meeste hotels en restaurants is alcohol verkrijgbaar. Bij locale restaurants wordt echter geen alcohol geserveerd.
Drinkwater.
Kraanwater om te drinken, we hebben gemerkt het wisselt van plaats tot plaats. Over het algemeen is kraanwater niet drinkbaar en is het beste flessen water te kopen.
Souvenirs.
Handgemaakte souvenirs van hout, keramiek en zilver zijn erg populair. Deze zijn overal in soukhs en souvenirwinkels te koop. Vergeet vooral niet af te dingen als je op souvenirjacht bent!
Internet.
Op de meeste plaatsen hadden we beschikking over internet (buiten Wadi Rum en Dana).
Reisgids.
Wij namen als handboek mee de Insight Guide Jordanie: foto's maar vooral veel informatie over de geschiedenis van het jonge land en veel praktische informatie, beschrijvingen van de bezienswaardigheden en andere wetenswaardigheden.
Reisorganisatie.
Omdat wij ervoor kiezen om in alle rust rond te trekken kwamen we uit bij Jezra Travel, een reisbureau dat gevestigd is in Petra in Jordanië. Dit reisbureau wordt gerund door Rami en Jessica Falahat. Zij kennen het land op hun duimpje en bieden een breed scala aan maatwerk reizen aan. In overleg werd een 18-daagse rondreis georganiseerd waarbij we met een auto met chauffeur in alle rust het land konden bezoeken en ook nog tijd hadden om te duiken in de Rode Zee. De reis is naar onze volle tevredenheid verlopen.