TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
Jordanië loopt 2 uur voor op Greenwich Time en dus 1 uur op Nederland.





De totale oppervlakte van Jordanië bedraagt 90.650 km2 en het land is daarmee ongeveer twee keer zo groot als Nederland.
Aantal inwoners ongeveer 6 miljoen




Jordanië grenst aan Israël en de Westelijke Jordaanoever in het westen, aan Iraq in het oosten, aan Syrië in het noorden en aan Saoedi-Arabië in het zuiden.
De hoofdstad van Jordanië is Amman

De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse Dinar (JD). Bankbiljetten hebben de volgende waarden: JD50,
JD20, JD10, JD5 en JD1. Er zijn munten met de waarden van 500 (= een halve Dinar), 250, 100, 50, 25, 20, 10,
5 en 1 fils (1000 fils is JD1).

In Jordanië is de stroomsterkte 220 volt. Neemt wel een reisadapter mee omdat de gaten van de stopcontacten klein zijn en de dikkere stekkers dus niet passen.
Onze indruk en korte samenvatting van de reis.

Jordanië.
In oktober 2012 hebben we een individuele rondreis gemaakt in Jordanië. We hebben genoten van deze prachtige maar bovenal gastvrije reisbestemming. Jordanië is een van de weinige Arabische landen waar je aangenaam en vrij kan rondreizen. We hadden niet gedacht dat het land zoveel anders zou zijn als Egypte of Marokko en stonden telkens weer perplex van de spontane, vriendelijke en gastvrije mensen die ongevraagd en zonder bijbedoelingen vriendelijk contact maakten of behulpzaam waren. Een uitnodiging voor een kopje thee bij een bedoeïenenfamilie is niet ongewoon. De vele natuurlijke hoogtepunten en de sprookjesachtige culturele bezienswaardigheden van werelderfgoedformaat maken Jordanië tot een vakantiebestemming waar voor een ieder wat wils te beleven is. Of je nou van woestijnen en bergen houdt, van duiken of zonnebaden,van hiken of cultuur happen. We vonden Jordanië een zeer boeiende bestemming.

Welcome to Jordan oftewel Ahlan Wa Sahlan!!

In ons zeer uitgebreide (foto) reisverslag kun je onze dagelijkse belevenissen terugvinden en op het tabblad route vind je uitgebreidere info over de bezienswaardigheden..

Algemene informatie.
Jordanië (officieel: Het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië) is een koninkrijk in het Midden-Oosten,aan de rivier de Jordaan. Het land bestaat voor 90 procent uit woestijn en de bewoonde wereld ligt voornamelijk in het noorden van het land. Hier is de grond het vruchtbaarst en zijn de meeste steden gebouwd, zo ook de hoofdstad Amman. Het hoogste punt van het land is de berg Jebel Umm ad-Daami (1834m) en het laagste punt is de Dode Zee (408m onder zeeniveau).

Bevolking.
Er wonen ongeveer 6 miljoen mensen in Jordanië, een groot deel hiervan zijn van oorsprong Palestijns. De bevolking van Jordanië bestaat voor het overgrote deel (95%) uit Arabieren. Enkele honderdduizenden Bedoeïenen maken de bevolking compleet.

Godsdienst.
De islam is de belangrijkste religie in Jordanië. Ruim 90% van de moslims is soenniet en slecht 3% van hen is sjiiet. Daarnaast woont er een kleine groep christenen in Jordanië. De meeste feestdagen in Jordanië zijn Islamitisch met als belangrijkste feest Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand Ramadan.

Cultuur.
Gastvrijheid is een heel belangrijk deel van het Arabische leven. En dit dankzij eeuwenoude tradities; reizigers zouden immers zonder voedsel, water en onderdak in de woestijn niet kunnen overleven. Vooral in het zuiden van Jordanië waar ook nu nog steeds bedoeïenen leven wordt je vaak welkom geheten worden met een heerlijk kopje zoete thee.

Bezienswaardigheden in een notedop.
Dit prachtige land beschikt over vele facetten; eeuwenoude cultuur en schitterende natuurgebieden, waaronder een van de mooiste woestijnen ter wereld; de Wadi Rum, waar het echte bedoeïenleven nog te vinden is. Het natuurreservaat Dana. Het laagste punt van de aarde: de Dode Zee, de Rode Zee met haar prachtige koralen en natuurlijk niet te vergeten: een van de zeven nieuwe wereldwonderen, de Roze Rode stad: Petra. Maar ook restanten van woestijn- en  kruisvaarderskastelen. Een prachtig bewaarde Romeinse stad Jerash. Je kunt er gaan wandelen in paradijsachtige canyons, er is zoveel te doen en te beleven!!
De door ons bezochte en een uitgebreidere beschrijving van de bezienswaardigheden kun je terugvinden op het tabblad route.

Fotograferen.
Fotograferen is over het algemeen geen probleem. Wanneer je een foto wilt maken van inwoners van Jordanië dien je dit uit beleefdheid eerst te vragen. Met name moslimvrouwen kunt je niet zomaar fotograferen. Militaire installaties, politie en grensgebieden, paleizen en huizen van Koninklijke familie mogen niet worden gefotografeerd. Zorg dat je voldoende geheugensticks of andere opslagruimte bij je hebt voor de zeker  honderden foto's welke je gaat maken.

Overnachten.
In Jordanië kun je op verschillende manieren overnachten. De overnachtingen waren van ons dan ook zeer divers, een comfortabele lodge, een tent in Wadi Rum,  bed and breakfast en sfeervolle hotels. Onze overnachtingsadressen vind je hier terug.

Taal.
Arabisch is de officiële taal van Jordanië. Maar vele Jordaniers spreken ook Engels, vooral in de steden en bij de toeristische sites.

Vervoer / Wegen / bewegwijzering etc.
Wij vonden de meest comfortabele manier om Jordanië te ontdekken door met een auto en chauffeur het land door te crossen. Het wegennet van Jordanië is relatief goed ontwikkeld. Bewegwijzering is op de meeste (niet alle) zowel in het Arabisch als in het Engels. Er zijn verschillende manieren om Jordanië te doorkruisen, buiten de hoofdstad Amman is reizen door Jordanië vrij eenvoudig. Jordanië is een klein land en de meeste bezienswaardigheden liggen aan de King's Highway. Deze weg gaat van noord naar zuid Jordanië. Je kunt ook de snelle Desert Highway nemen, deze loopt ook van noord naar zuid maar is niet zo indrukwekkend als de King's Highway.


Geld.
Bankpassen en creditcards
Bij aankomst op de luchthaven kun je al geld afhalen, maar ook in steden, zoals Amman, Madaba, Petra en Aqaba, kun je zonder problemen gebruik maken van de geldautomaten. Visa en Mastercard, zijn goed te gebruiken en worden steeds meer geaccepteerd in de grotere hotels (in de kleine winkeltjes niet). Sommige pinpassen werken niet bij bepaalde automaten maar er zijn genoeg verschillende banken om te proberen.

Contant geld.
Je kunt erg makkelijk uw geld omwisselen bij banken, wisselkantoren en bij sommige hotels. Bij deze laatste zal de koers meestal minder gunstig zijn. De euro en US dollars worden over het algemeen overal geaccepteerd.

Tips en fooien.
Over het algemeen liggen de lonen laag in Jordanië en is een fooi altijd welkom. In de betere hotels en restaurants wordt meestal automatisch een fooi van 10 % opgeteld bij het eindbedrag.
In kleinere restaurants wordt een fooi verwacht, die overeenkomt met de geboden service, gemiddeld 10% van de rekening.

Paspoort en visum.
Je hebt een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is en 20 JD nodig om een visum te krijgen bij aankomst op de luchthaven van Amman.

Gezondheid.
Vaccinaties zijn niet verplicht voor Jordanië, maar het wordt aangeraden om je te laten inenten tegen DTP en hepatitis A. Verder is het vooral belangrijk om veel water te drinken, je hoofd goed te beschermen tegen de zon en je huid goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Medicatie.
Alle apothekers hebben een medische opleiding gehad en de meeste medicijnen zijn vrij verkrijgbaar na uitleg van een eventuele klacht.

Neem contact op met de GG&GD voor een persoonlijk en actueel medisch advies.

Reisadvies voor Jordanië.

Voor een actueel reisadvies : Ministerie van Buitenlandse Zaken

Klimaat.
Van februari tot mei is het lente in Jordanië en wanneer het goed regent, staat het dan vol met bloemen en planten: wel meer dan 2.000 verschillende soorten. Uiteraard geldt dit voor de gebieden die niet tot de woestijn behoren. Daar groeien hooguit wat doornstruiken en éénjarige planten. De meeste regen valt in het noordwesten (tot 660mm) en de minste regen valt in het oosten van het land (minder dan 127mm). De Jordaanse winters zijn koud en nat en in de berggebieden valt ook sneeuw. Uitzondering hier is Aqaba, waar de temperatuur in de winter nog steeds een aangename 15 graden Celsius bedraagt. De zomers, die van mei tot november duren, zijn droog en heet, met name op het plateau en in de Jordaanvallei. In Aqaba heerst er dan bovendien een hoge luchtvochtigheid. Juli en augustus zijn de twee warmste maanden.

Kleding en andere zaken.
Vooral in het najaar en in het voorjaar kan het 's avonds koel zijn en komt een trui zeker van pas. In de zomer is het overdag zeer warm en biedt luchtige kleding en een hoed/petje toch een zekere bescherming tegen de felle zon. Maar ook kan in bepaalde gebieden een zomeravond of ochtend fris zijn. Uit respect voor de cultuur en lokale bevolking draag je niet al te onthullende kleding, zoals korte broeken of rokken of blote schouders. Over het algemeen hebben de mannen respect voor de vrouwen, maar het idee bij sommige van hen dat westerse vrouwen "makkelijk" zijn kan tot ongewenste avances leiden. Je zult merken dat het contact met de lokale bevolking veel aangenamer is als je rekening houdt met hun cultuur.
Badkleding is geen probleem bij hotels. Wandelschoenen met een goed profiel zijn onmisbaar voor de wandelingen in Jordanië, ook in Petra.

Eten en drinken.
De Jordaanse keuken kent veel invloeden van de Arabische keuken. Hummus, Falafel, Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) gegrilde kip, kebab en allerlei soorten salades zijn de populairste gerechten. Er wordt meestal gegeten in Mezze stijl; alle borden met eten worden in het midden van de tafel gezet en gedeeld met je tafelgenoten. In de meeste hotels en restaurants is alcohol verkrijgbaar. Bij locale restaurants wordt echter geen alcohol geserveerd.

Drinkwater.
Kraanwater om te drinken, we hebben gemerkt het wisselt van plaats tot plaats. Over het algemeen is kraanwater niet drinkbaar en is het beste flessen water te kopen.

Souvenirs.
Handgemaakte souvenirs van hout, keramiek en zilver zijn erg populair. Deze zijn overal in soukhs en souvenirwinkels te koop. Vergeet vooral niet af te dingen als je op souvenirjacht bent!

Internet.
Op de meeste plaatsen hadden we beschikking over internet (buiten Wadi Rum en Dana).

Reisgids.
Wij namen als handboek mee de Insight Guide Jordanie: foto's maar vooral veel informatie over de geschiedenis van het jonge land en veel praktische informatie, beschrijvingen van de bezienswaardigheden en andere wetenswaardigheden.

Reisorganisatie.
Omdat wij ervoor kiezen om in alle rust rond te trekken kwamen we uit bij Jezra Travel, een reisbureau dat gevestigd is in Petra in Jordanië. Dit reisbureau wordt gerund door Rami en Jessica Falahat. Zij kennen het land op hun duimpje en bieden een breed scala aan maatwerk reizen aan. In overleg werd een 18-daagse rondreis georganiseerd waarbij we met een auto met chauffeur in alle rust het land konden bezoeken en ook nog tijd hadden om te duiken in de Rode Zee. De reis is naar onze volle tevredenheid verlopen.

Enkele weetjes over Jordanië.


Deze informatie is door ons met de grootst mogelijke zorg samengesteld maar mocht je fouten vinden of aanvullingen hebben dan zouden wij het fijn vinden als je dit via de mail even laat weten. En heb je iets aan onze informatie en/of ons reisverslag gehad, ga je zelf naar Jordanië of heb je nog tips dan horen wij het ook graag via een berichtje in ons gastenboek. De foto's van onze reis kun je bekijken in het fotoalbum dat je hier kunt vinden.
Reisinformatie Jordanië