De duikstekken in Egypte hebben voor ons weinig geheimen meer. Op The Brothers en in Soedan hebben we nog niet gedoken maar dat komt best nog wel een keer goed. Duiken in de Rode Zee gaat nooit vervelen en blijft het no. 1 duikparadijs met hoogtepunten als de wrakken in het Noorden, Ras Mohammed, Elphinstone en Daedalus en de rijke riffen van St. Johns in het diepe Zuiden. Zeer spectaculair ook zijn de wat minder bekende gebieden ten noorden van Ras Mohammed, richting Dahab.
Tijdens 2 ultieme wrakkentrips naar de wrakken in de Golf van Suez en Abu Nuhas sloeg bij Rob de wrakkenkoorts toe. De duik op de Rosalie Moller was heel bijzonder en de lange duiken in de ruimen van de Thistlegorm waren telkens weer een avontuur. Ondertussen staan alle boeken van de Thistlegorm thuis op de plank waaronder de orginele uitgave van National Geographic uit 1955 over het ontdekken van het wrak door Jacques Cousteau. Misschien leidt de passie voor de Thistelgorm ooit nog eens tot een zelfgeschreven naslagwerk want niet alle verhalen over dit legendarische wrak blijken te kloppen... We hopen stellig dat de permanente beschadiging van het wrak door de honderden duikers per dag (jaarlijks meer bezoekers dan de pyramides) een keer zal stoppen.
Welkom bij Dusty Diving.
Duiken is al weer heel wat jaartjes een grote passie. Toen Rob in 2001 zijn eerste PADI duikbrevet haalde volgde Anita al snel en het duurde niet lang voor we samen met de duikclub onze eerste duikreis naar Egypte maakten. De Rode Zee bleek één groot maar vooral kraakhelder aquarium te zijn met prachtige koralen en een grote diversiteit aan tropische vissen. We raakten dan ook snel verslaafd aan de wereld onder water en gingen met onze vriendenclub keer op keer terug naar Egypte. Meestal boeken we een Liveaboard safari en gaan voor een week de zee op want dat is toch wel de ultieme vorm van onthaasten. Een aantal jaren terug konden we toevallig een onderwatercamera overnemen zodat we onze avonturen ook onder water konden fotograferen. Tegenwoordig hebben we onder water slechts nog een kleine Gopro bij voor het maken van korte videofilmpjes.
Equipment.
Wij vertrouwen op kwaliteit en duurzaamheid. Immers, ons leven hangt er vanaf. Onze ademautomaten zijn van Apeks en Aqualung. Voor de vakanties gebruiken we duikvesten en duikcomputers van Suunto, een gerenomeerd merk met zeer degelijk materiaal en computers met de beste software. Voor het technisch duiken gebruikte Rob een Tekky wing van Divesystems met dubbele bledder en dubbel tanks, een Bare droogpak, metalsub duiklamp en Frogfins. Tegenwoordig staat er een Suunto duikvest met 12 liter aluminium duikfles aan de waterkant.
Duiken in Nederland doen we tegenwoordig nauwelijks meer vanwege de druktes onder en rond het water. Het liefst gaan we met een klein clubje met de boot of Zodiac de Oosterschelde op of zoeken we vertier bij een zoetwaterplas. Heel verrassend, ook in Nederland kun je genieten van inktvissen, koraal, zeepaardjes en als je geluk hebt zelfs bruinvissen of zeehonden.
Volgens Rob de mooiste duikstek ter wereld; SS Thistlegorm.
LIFE'S DIVE..... MAAR DAN WEL ONTSPANNEN........
Met de vaste kern van de vriendenclub maakten we 2 keer een uitstapje naar een andere duikbestemming. In de 2005 waren we een week lang te gast bij Buddy Dive op Bonaire en het jaar daarop kwam de lang gekoesterde wens in vervulling van een duikreis naar het Ari-Atol op de Malediven. De Malediven staan bekend om het groot wild en hier zagen we dan ook diverse soorten haaien, Mantaroggen, grote scholen dolfijnen en walvishaaien.
Tijdens de zomervakanties doken we verder in Thailand, Maleisie, Costa Rica, Mexico en Madagaskar. Nog op het verlanglijstje staan: Cuba, Soedan, Truk Lagoon, Cocos Islands voor de kust van Costa Rica, Zuid-Afrika-Gansbaai , de kelpwouden van Monterey in California en de Galapagos eilanden.
Anita in haar element tussen de visjes.
En dan nog even dit.....
De duiksport heeft in Nederland een grote vlucht genomen en ons lang geleden ook gemobiliseerd om regelmatig te gaan duiken. Helaas blijven we door de grote drukte aan de waterkant in Nederland liever thuis maar als we op vakantie zijn dan pikken we graag een paar duikjes mee.