Arizona
Bezienswaardigheden / Nationale Parken / attracties en steden die wij bezochten.
HOLBROOK
Holbrook is een grensstad van Indian Country in het noordoosten van Arizona. Holbrook is een prima uitvalsbasis voor een tour door Navajo, Hopi-en Apache land en 41 km van het Petrified Forest National Park.

PETRIFIED FOREST NATIONAL PARK
In dit bijna 900 vierkante kilometer grote National Park vind je een grote verzameling versteende bomen van zo'n 225 miljoen jaren geleden in een soort van maanlandschap en prachtige badlands. Met de auto kun je een tour maken in het park met diverse uitkijkpunten, wandelpaden en rotstekeningen. Wij vonden het prachtig in de Painted Desert, helaas liet die dag onze camera ons in de steek. Op 100 mijl ten oosten van Flagstaff, of 41 kilometer ten oosten van Holbroock aan Highway 180. 
Arizona met als bijnamen Grand Canyon State of Copper State is zoveel meer dan het geologische wonder de Grand Canyon. Het staat bekend om zijn veelzijdigheid in landschappen door ondermeer de grote hoogteverschillen en natuurschoon. Het zuiden van de staat  zo'n 40 % bestaat uit woestijngebied, 30 % van Arizona bestaat uit bossen en prairies voornamelijk in het centrale deel.  Het Coloradoplateau in het noorden bestaat uit veel mesa's en canyons. Op het Coloradoplateau in het noorden is Humphreys Peak met 3851 meter boven zeeniveau de hoogste berg in Arizona. Het laagste punt van Arizona vindt men in de Coloradorivier nabij Yuma, zo'n 20 meter boven zeeniveau. De belangrijkste rivier van de staat de Colorado stroomt onder andere door de Grand Canyon. In Arizona bevinden zich uitgestrekte Indianenreservaten. Van de in Arizona wonende Native Americans is de Navajostam de grootste. Andere stammen in Arizona zijn o.a. Hopi, Yuma, Gila, Yavapai, Maricopa, Apache, Pima, Papago, Salt, Hualapai, Cocopa en Havasupai.  Al zo''n'12000 jaar is Arizona bewoond, door eerst de Hohokam in het zuiden en de Anasazi in het noorden. De grootste woestijncactus de Saguaro groeit in de woestijnen van Arizona, Californie en het noordelijk deel van Mexico. De hoofdstad en tevens grootste stad van Arizona is Phoenix. Door de grote hoogteverschillen is het klimaat in Arizona heel gevarieerd.

Tijdens onze rondreizen in Arizona hebben wij de navolgende nationale parken, staatsparken, steden en andere populaire en minder populaire bestemmingen bezocht:
FOUR CORNERS
Four Corners is de enige plaats in de Verenigde Staten waar vier staten (Arizona, New Mexico, Utah en Colorado) samenkomen op een plaats. Er is hier niet zoveel te zien, behalve dan dat je op bronzen schijf kunt gaan staan waar de vier staten samen komen en is een eventuele stop om te picknicken indien je onderweg bent naar Monument Valley. Verder is er een bezoekerscentrum en worden er handgemaakte sieraden en andere kunstuitingen van Indianen verkocht.

Four Corners is bereikbaar via U.S. Route 160 en New Mexico State Road 597. Four Corners is zeer afgelegen en het dichtst bijzijnde plaatsje is Teec Nos Pos. Entree 3 dollar per persoon

WINDOW ROCK
Op de grens van New Mexico en Arizona ligt de stad Window Rock en dit is het bestuurscentrum en hoofdstad van de Navajo stam. De naam Window Rock verwijst naar een sierlijke natuurlijk stenen redstone brug in een klein park. Het hoofdkwartier van Navajo Nation is in de nabijheid van deze rotsformatie. Je vindt er het Veteran's Memorial gebouwd ter ere  aan de vele Navajos soldaten die dienden in de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger, met als taak een codetaal te creŰren op basis van de inheemse Navajo taal. Een code welke nooit is gebroken door de vijand. Ook is er een modern museum, het Navajo Nation Museum, gewijdt aan het behoud van de rijke en unieke cultuur van de Navajo Nation. Adres: Highway 264 and Loop Road, Window Rock. Vooral in september zijn er op het Navajo Reservaat vele bijeenkomsten, waarbij de Navajo Nation Fair in Window Rock wel de grootste is. De Navajo Nation Fair is  een wereldwijd bekend evenement met entertainment voor de bevordering en het behoud van het Navajo erfgoed.


Scottsdale
Veel reizigers overnachten in Scottsdale, grenzend aan Phoenix. In Scottsdale ook wel het Beverly Hills van Phoenix genoemd, vind je veel winkeltjes van Indiase kunstenaars (5 th Avenue).

Rawhide
Diverse attracties in westernsfeer, toegang en parkeren is gratis. Het westernstadje is met name leuk voor kleine kinderen. Ook vind je er een groot steakhouserestaurant. (5700 West North Loop Road, Chandler, AZ, 85226). Kijk op de site voor de diverse openingtijden.

Arcosanti
Een experimenteel ecologische leefgemeenschap in de woestijn van Arizona. De architect van dit futuristische plaatsje is Paolo Soleri. Indien je liefhebber bent van architectuur wellicht interessant. Onderweg naar Flagstaff was dit voor ons een uitstapje, maar wij waren hier snel uitgekeken. Arcosanti ligt 65 mijl ten noorden van Phoenix, net buiten I-17, afslag 262 (Cordes Junction). Openingstijden van negen tot vijf. Website

Canyon del Muerto
Een 16 mijl lange North rim drive waar je een aantal uitkijkpunten op nederzettingen hebt, zoals Antelope House, Ledge Ruin en Mummy Cave, met zeventig vertrekken het grootste complex in het park. De lichtinval op deze route is 's-ochtends op zijn mooist.


Canyon de Chelly
Dit is de south rim drive zo'n 18 mile per auto. De weg is doodlopend. Het landschap is ontzettend mooi. Je mag niet zonder gids afdalen naar de bodem van de Canyon met uitzondering van White house overlook. We hebben hier een wandeling van zo'n drie kilometer naar de rivier gemaakt, via een brug steek je de Chinle Wash over om de oude Anasazi ruines te beijken. De tocht terug naar boven is best pittig, het is een smal paadje wat steil naar boven gaat. Duur van de wandeling 2-3 uur. Water meenemen zeker in de zomer is dan ook wel aan te raden. Laatste stop van de 7 overlooks op de south rim drive is de spectaculaire Spider Rock overlook, een zandstenen toren die 240 meter uit de bodem van de kloof oprijst. Een plaats met bijzondere betekenis voor de Navajo - volgens de legende leeft bovenop de rots de Spider Woman. Kinderen van de Navajo stam werden gewaarschuwd door hun ouders als ze ongehoorzaam waren. Het verhaal gaat dat "Spider Woman" dan naar beneden kwam van de rots en de ongehoorzame kinderen mee nam naar de top en ze dan op at. De kinderen hadden ook gehoord dat de top van de rots wit was, omdat de zon de beenderen van ongehoorzame kinderen had uitgebleekt.

Wij hadden 1 dag nodig om op ons gemak alle overlooks op de South en North Rim drives te bezichtigen en de White House Trail te bewandelen. Maar je kunt ook kiezen om met een erkende Navajo gids een jeep- of wandeltocht door de canyon te maken. Dit gaan we zeker een volgende keer doen.
CANYON DE CHELLY NATIONAL MONUMENT
De Canyon de Chelly ligt in het Navajo reservaat in het noordoosten van Arizona. Het heeft waanzinnig mooie vergezichten, prehistorische ru´nes en Navajo-agrarische gebieden. De ravijnen van Canyon de Chelly zijn zo'n 300 meter diep en 40 km lang Het nationale monument heeft een oppervlakte van 339 km2.  Canyon de Chelly bestaat in feite uit vier grote kloven (Canyon del Muerto, Black Rock Canyon, Canyon de Chelly en Monument Canyon). Kolonel Christopher "Kit" Carson brak hier in 1864 het laatste verzet van de Navajo, door hun akkers af te branden, hun schaapskudden af te maken en de overlevende Indianen te deporteren. Veel Navajo stierven bij de aanslagen en de daaropvolgende "Long Walk". De Navajo werden gedwongen 300 mijl lopen te lopen naar Fort Sumner in New Mexico. Tegenwoordig wonen er nog zo'n 200 Navajo families en is de Canyon weer in hun bezit.
PAGE
Het plaatsje Page is vlakbij het prachtige Lake Powell gelegen in het noorden van centraal Arizona en grenzend aan de uitgestrekte Navajo Nation, Amerika's grootste Indiaanse stam. Een prima uitvalsbasis voor Lake Powell en Antelope Canyon.

Boottocht over LAKE POWELL
Het 186 mile kristalheldere turkooise meer Lake Powell in de Glen Canyon wordt omringd door torenhoge rotsformaties, kleurrijke canyons en prachtige rode kliffen. Het meer is ontstaan na de bouw van Glen Canyon Dam en is vernoemd naar Majoor John Wesley Powell een burgeroorlog veteraan en ontdekkingsreiziger. Een groot deel van Lake Powell ligt in Utah, echter, Glen Canyon Dam en Wahweap Marina in Arizona.

Op Lake Powell kun je een bootcruise van een aantal uren maken of zelf een motorboot huren voor een tocht naar ondermeer Rainbow Bridge National Monument (dit is ongeveer 50 mijl varen). Rainbow bridge is de grootste natuurlijk gevormde brug ter wereld. Wij huurden voor onszelf voor een dag een 260 pk motorboot (40-45 mile per uur) om de canyons en Rainbow Bridge zelf te verkennen. Je hebt voor deze boten in Amerika geen vaarbewijs nodig, wel een rijbewijs. Houdt bij het varen over de grote open baaien rekening met de grotere boten, de deining hiervan kan enorm zijn. Met je eigen grote snelheid van je motorboot en de golfslag kan het zo zijn, dat je zomaar een meter uit het water komt. Dit hebben wij zelf op een niet leuke manier mogen ervaren. Het huren van een eigen motorboot is niet goedkoop en ook onderweg moet er getankt worden, inhoud tank 40-45 liter voor 3 tot 4 uur. Dagprijs: 584,00 dollar plus belasting, exclusief brandstof en verzekering (maximaal 8 personen op deze boot). Er zijn ook boten met minder PK's en deze zijn dan ook goedkoper, 400 dollar per dag. Houd er dan wel rekening mee dat je een stuk minder snel gaat en op Lake Powel moet je grote afstanden overbruggen, vandaar dat wij kozen voor een iets snellere boot. De motorboten zijn te huur bij Wahweap Marina. De haven van Lake Powell, Wahweap ligt slechts zes mijl uit Page.
Pipe Spring is een oase in de woestijn doordat er een bron is. Het water van Pipe Spring heeft het mogelijk gemaakt voor planten, dieren en mensen om te leven in de woestijn. Tenminste 1000 jaar hebben hier Ancestral Puebloans en Kaibab Paiute Indianen graszaden verzameld en gejaagd op dieren. In de jaren 1860 brachten Mormoonse pioniers vee naar het gebied en in 1872 werd er een fort 'Winsor Castle' gebouwd door de Mormoonse kerk om de belangrijkste bron te beschermen. Het fort diende ook als toevluchtsoord voor polygamie echtgenoten tijdens de jaren 1880 en 1890's. Het leven van de Paiute Indianen werd hierna door de Mormonen sterk be´nvloed en overheerst, zij bleven echter in dit gebied wonen en vandaag de dag wordt Pipe Spring National Monument gedeeltelijk door de Paiute Indianen beheerd.

Er is een bezoekerscentrum en museum waar je een video kunt zien van de geschiedenis van het brongebied. Ook vind je hier meer informatie over de Kaibab Paiute Indianen.
Er worden rondleidingen van ca. een half uur door een rancher gedaan in het historische fort Winsor Castle.  Het kleine fort is volledig ingericht met antieke inrichting. Maar je kunt ook zelf op de ranch rondwandelen. Een pad leidt door de tuinen en de boomgaard. Deze omvatten ondermeer een hoefsmederij, schuren, vijvers en oude wagens. Er  lopen Texas longhorn koeien, paarden, ganzen en kippen. De boomgaard heeft veel historische rassen van fruitbomen.

Dichtstbijzijnde steden: Hurricane (45 mijl), Kanab (20 mijl) en Fredonia (15 mijl). Entree 5 dollar per persoon of de America the beautifull pass.
Adres: 401 N. Pipe Spring Rd., Fredonia, AZ

Phoenix / Scottsdale
Deze mega uitgestrekte stad is vaak het startpunt geweest voor onze rondreizen. De hoofdstad van de staat Arizona is ook wel bekend om Sun city, een paradijs voor ouderen. In de zomermaanden is het er bloedheet. Tijdens de winterperiode is de temperatuur mild en aantrekkelijk. Het centrum van Phoenix ligt op de hoek van 17 th Ave en Washington Street.
De bezienswaardigheden welke wij in Phoenix en Scottsdale gedaan hebben zijn ondermeer:

Papago Park
Een heuvelachtig woestijnpark. Het park is omgeven door de steden van Phoenix, Tempe en Scottsdale. Papago Park is bekend om zijn vele bijzondere geologische formaties en de grote verscheidenheid aan typische woestijnplanten, met inbegrip van de reus Saguaro cactus. Het park beschikt ook over de Desert Botanical Garden, een grote dierentuin (de Phoenix Zoo), picknickplaatsen, een aantal kleine meren en wandelpaden. Adres Van Burenstreet

De Desert Botanical Garden  is gevestigd in Phoenix (grenzend aan Tempe en Scottsdale) op 1201 North Galvin Parkway in de noordoostelijke hoek van Papago Park. Het is nabij de kruising van Scottsdale Rd. McDowell en Rd. Bezoek je dit park  van Amerikaanse en Afrikaanse cactussen in de zomermaanden ga dan vroeg om hitte te vermijden.  Het parkeren is gratis.
Apache Trail historische route (een dagtrip vanuit Phoenix) - niet aan te raden voor campers.
Leuk om te doen is de Apache Trail route welke begint en eindigt in Apache Junction (State Route 88), Arizona (aan de oostkant van Phoenix) in totaal zo'n 70 km.  Maar je kunt ook vanuit Roosevelt de Apache trail loop doen (ca. 300 km). Deze lange schilderachtige route is de oudste van Amerika en Arizona's eerste historisch en scenic Highway. De helft van de Apache Trail is geasfalteerd, de andere helft is gravelweg (dirt road).

De Apache Trail slingert langs woestijnen, bergen, rotswoningen, oevers en oude mijnsteden en door prachtig geŰrodeerde kloven. Na een aantal km kom je langs Goldfield Ghosttown. Dit oude toeristische stadje heeft historische gebouwen, winkels, een bordeel, een bakker, lederwaren, een gevangenis, paardenstallen, etc. De authentiek ogende straat is gevuld met mensen in klederdracht, paarden en wagens en er worden shows opgevoerd. Ook kun je er met een oud treintje een mijntoer maken. www.goldfieldghosttown.com

Weer een aantal mile verder kom je bij de afslag naar de legendarische verloren goudmijn Lost Dutchman State Park. Het park biedt uitzicht op en toegang tot de meest schilderachtige delen van de legendarische Superstition Mountains. Het park biedt een verscheidenheid aan wandelpaden, natuurpaden, picknick faciliteiten en toiletten, www.pr.state.az.us/Parks/LODU/index.html - lost dutchmen

Terug op de route kom je langs Tortilla flat (een voormalig goudzoekerplaatsje) wat bestaat uit wat winkeltjes en een restaurant, een beetje vergane glorie. www.tortillaflataz.com/index.html

Het verdergaande onverharde gedeelte van het parcours biedt prachtig uitzichten Fish creek canyon en verschillende meren (Apache Lake en Roosevelt Lake). Bij Fish Creek Hill  is de weg is voornamelijk eenrichtingsverkeer (met wissels), met als hoogtepunt een hoogtedaling van 15-17 procent.

De hoofdattractie op deze route is de Roosevelt dam, 's werelds hoogste gemetselde dam, dat werd gestart in 1906 en voltooid in 1911. Het bezoekerscentrum ligt op ongeveer 1,5 mile ten oosten van de dam

Vier mijl ten oosten van de Roosevelt Dam vind je Tonto National Monument, een oude Salado klif woning.

Trek er een dag voor uit om alles op je gemak te kunnen bezichtigen, wil je alleen de route rijden heb je aan een paar uur voldoende.


ORGAN PIPE CACTUS NATIONAL MONUMENT
De Sonorawoestijn is een van de heetste en droogste gebieden van de VS en is bekend om zijn Organ Pipe cactussen oftewel orgelpijpcactus in het uiterste zuiden van de Amerikaanse staat Arizona, dat grenst aan de Mexicaanse staat Sonora, deze cactus komt enkel ook voor op het vasteland van Mexico en in het noorden van Baja California.
De Organ pipe cactus is de ÚÚn na grootste cactus van de VS en groeit alleen op hete en zonnige hellingen. De cactus splitst zich vanaf zijn kern uit in meervoudige pijpen die tot circa 7 meter hoog kunnen worden en is voor veel dieren een voedselbron en schuilplaats. Het Organ Pipe Cactus National monument sinds 1937 heeft een oppervlakte van 1338 km▓. In het voorjaar en de zomer (met voldoende regenval) bloeien de cactussen. Organ Pipe Cactus National Monument is een vogelkijk paradijs, met ongeveer 40 woestijnvogels. Wandelaars moeten zich ervan bewust dat er ratelslangen en een giftige hagedis (Gila Monster) leven in de Sonora woestijn. Deze reptielen zijn beschermd.

Wat is er te doen: je kunt hier diverse wandelingen maken variŰrend in lengte en moeilijkheidsgraad, in de winter is dit zeer goed te doen, in de zomer wordt dit een ander verhaal met temperaturen vaak boven de 45 graden. Beste reistijd voor wandeltochten is tussen oktober en mei. Wij bezochten dit park eens in de winter en hebben hier prachtige wandelingen gemaakt. Verder kun je met de auto 2 verschillende routes rijden over onverharde en hobbelige wegen. Deze scenic drives zijn niet voor campers groter dan 24 meter.


Scenic Drives:  De Ajo Mountain Drive (21 mijl). Deze loopdrive slingert door de uitlopers van Ajo Mountain en onderweg zie je veel Organ Pipe cactussen. De Puerto Blanco Drive (53 mijl) is de andere populaire weg in het park.  Verschillende haltes langs de weg bieden een prachtig uitzicht en informatie over de ecologie en de cultuur van de Sonora Desert. Er zijn picknickplaatsen langs de routes maar water is alleen beschikbaar in het bezoekerscentrum.

Adres: Organ Pipe Drive, Ajo, Arizona.
www.nps.gov/orpi/planyourvisit/directions.htm
TUCSON
Deze stad ligt 217 kilometer ten zuidoosten van Phoenix. De streek van de Saguaro reuze cactussen. Het klimaat is er in de zomer erg warm. In de stad zelf is niet veel te doen, echter zijn er wellicht een aantal interessante bezienswaardigheden:

Pima Air and Space museum
Ben je een liefhebber van vliegtuigen is dit een must indien je in de buurt van Tucson bent (6000 East Valencia Road, Tucson). EÚn van de grootste luchtvaartmusea in de wereld. Het museum heeft een collectie van meer dan 300 vliegtuigen en ruimtevaartuigen uit de hele wereld. Website.

Titan Missile Museum
Het Titan Missile Museum is het enige publiek toegankelijke Titan II ondergrondse raketbasis. Een stukje geschiedenis vanuit de koude oorlog. Je kunt hier een ondergrondse tour boeken. Het ligt ongeveer 25 mijl ten zuiden van Tucson, Arizona, gelegen op 1580 W. Duval Mine Rd., Sahuarita. Website
Biosphere 2
Biosphere 2 is gebouwd halverwege de jaren 80 en werd hierna gebruikt om te zien of mensen konden leven in een gesloten biosfeer. Een groot futuristisch complex gebouwd onder glazen koepels. Het onderzoek toonde het gebruik aan van gesloten biosferen in ruimtekolonies en de manipulatie van een biosfeer zonder dat van de aarde te beschadigen. De naam komt van het idee dat de eerste biosfeer onze aarde is. Het project startte ooit met 8 bionauten die zich zonder hulp van buiten voor 2 jaar zouden laten insluiten. Een ideaal leef en werkklimaat met alle ecosystemen onder glas. Zo is er een oceaan met koraalrif, zijn er mangrove wetlands is er een tropisch regenwoud en savanne graslanden. Het project is inmiddels afgesloten, maar er wordt nog steeds gewerkt en gewoond. Je kunt hier georganiseerde rondleidingen van ongeveer 1,5 uur doen. Biosphere 2 is ten noorden van Tucson, Arizona, Highway 77, Oracle aan de voet van Santa Catalina Mountains. Openingstijden van negen tot vier uur.

www.b2science.org

Old Tuscson
Een kopie plaatsje uit het wilde westen. Hier zijn vele films opgenomen. Het ligt net buiten de stad (201 S. Kinney Rd)

SAGUARO NATIONAL PARK
Enorme veelarmige cactussen, de Giant Saguaro is het symbool van het Amerikaanse Westen. Deze en andere woestijnplanten vind je in het Saguaro National Park. Het park bestaat uit twee gebieden gescheiden door de stad Tucson. De Tucson Mountain District of Saguaro West en de Rincon Mountain District of Saguaro-Oost, de gebieden liggen ongeveer 40 km uit elkaar. De Saguaro cactus groeit erg langzaam. Na 15 jaar is een Saguaro nauwelijks een meter hoog. Na 30 jaar kan een Saguaro beginnen te bloeien en vruchten geven.
Na 75 jaar komen de eerste armen. Na 150 jaar bereiken ze de omvang van maar liefst 50 meter en een gewicht van 8 ton. Door de langzame groei gebruikt de Saguaro weinig energie, voedsel en water, waardoor zij volmaakt is aangepast aan de woestijn.

Tucson Mountain District / Saguaro West
Bevat diverse hikingtrails en kort voor de ingang van het park een openluchtmuseum, het Arizona Sonora Desert Museum over de flora en fauna in de Sonora woestijn. Binnen in het museum zijn er meer dan 300 diersoorten en 1.200 soorten planten. Met de auto kun je over de 10 km lange Bajada Loop Drive rijden. Vooral op de late namiddag is dit een hele mooie rit. Saguaro West is bereikbaar vanaf de Kinney Road.

Rincon Mountain District / Saguaro Oost
Bij het Visitor Center begint de 13 km lange Cactus Forest Drive welke je met de auto kunt doen. Ten noorden van deze weg vind je een netwerk van wandelpaden. Deze trails kruisen elkaar, zodat je wandelingen van diverse lengtes kunt plannen. Saguaro Oost is bereikbaar via de Old Spanish trail.

Toegangsprijs 10 dollar per auto of de National Park Pass (America the Beautiful pass) 

Colossal Cave
Vlakbij Saguaro National Park East ligt Colossal Cave, een mooi park met diverse wandelpaden waar je ook een rondleiding in druipsteengrotten kunt krijgen, interessant maar niet echt spectaculair.

16721 E. Old Spanish Trail
TOMBSTONE
"De stad Too Tough To Die". 100 km ten zuidoosten van Tucson.  Deze oude mijnstad is bekend om zijn ruige tijden en in het bijzonder om het vuurgevecht tussen Wyatt Earp, Doc Holliday en De Clanton-clan, het beroemde duel van de OK Corral. Het is meer een filmdecor met acteurs in het straatbeeld. Je kunt er ook een oud kerkhof (Boothill Graveyard) bezoeken, waar op de grafstenen precies staat vermeld hoe de ongelukkigen om het leven zijn gekomen.

FLAGSTAFF
Deze stad 130 km van de Grand Canyon en aan de voet van de San Francisco peaks heeft een zacht klimaat en is omringd door bossen. Er wonen hier verschillende Indianenstammen. Je kunt hier ook een stukje van de bekende Route 66 rijden.

Bezochte bezienswaardigheden

Meteor Crater
Werelds best bewaarde meteorietinslag van ongeveer 50.000 jaar geleden. De zichtplaats is spectaculair. Aan de rand van de krater is een museum.
Meteor Crater is gelegen langs de I-40 bij afslag 233, 35 mijl ten oosten van Flagstaff, 20 mijl ten westen van Winslow in Arizona

Sunset Crater Volcano National Monument
Sunset Crater Volcano is de jongste vulkaan op het Colorado plateau, uitbarstingen vonden plaats ergens tussen 1040 en 1100. Je kunt hier een trail bewandelen door lavastromen aan de voet van Sunset Crater. De vulkaan zelf is niet te bewandelen. 19 km Vanaf Flagstaff, neem VS 89.

Montezuma Castle National Monument.
Dit monument bestaat uit Montezuma Castle en Montezuma well.  Montezuma Castle is een nederzetting van de Sinagua indianen omstreeks 13e eeuw, gebouwd in een kalksteenklif. In de kalkstenen rotswand is een gebouw van steen en mortel van vijf verdiepingen hoog gebouwd. Er zijn 20 kamers waar 50 mensen konden wonen. De overhangende rotswand beschermt het gebouw tegen de regen. In een ander deel van de rotswand zijn de resten van een nog grotere woning gevonden. Vanaf het bezoekerscentrum loopt een pad (0,5 mijl) langs de voet van de rotswand, maar de klifwoningen zelf kun je niet betreden. Om verdere schade aan de woningen te voorkomen, heeft men in 1951 besloten de ladders om in de woningen te komen weg te halen. Wij hebben hier een uurtje rondgewandeld. Om klifwoningen zelf te bezoeken kun je beter naar Mesa Verde in Colorado gaan, waar meer dan 600 klifwoningen zijn gevonden en deze zijn grotendeels ook toegankelijk voor het publiek.
Routebeschrijving Montezuma Castle: Volg de I-17 tot afrit 289 (45 minuten ten zuiden van Flagstaff). Entree $ 5.00 per persoon of de Annual Pass.

Montezuma Well
De Montezuma Well is 18 km ten noordoosten van Montezuma Castle. Door het instorten van een grote ondergrondse grot is dit waterreservoir ontstaan en deze werd door de Sinaqua en Hohokams indianen gebruikt voor irrigatie. Continu stroomt er meer dan een miljoen liter water per dag doorheen. Deze constante aanvoer van warm, zoet water heeft gediend als een oase voor wilde dieren en de mens voor duizenden jaren. Je vindt hier ook ru´nes van grote pueblo's. Routebeschrijving: Volg de I-17 tot afrit 293 (4 mijl ten noorden van de afrit naar Montezuma Castle).
GRAND CANYON NATIONAL PARK
Openingstijden:  South Rim: hele jaar. North Rim: half mei tot half oktober. Tijdens de wintermaanden is de weg naar de North Rim, Highway 67 vaak gesloten wegens sneeuw. Entree: 
$ 25.00 per auto of maak gebruik van de Annual pass.

Dit wereld natuurwonder is de diepste kloof (1600 m) van de Colorado rivier, met een gemiddelde breedte van 16 km over een afstand van 450 km (oost-west). De Grand Canyon is zo groot  dat hij vanuit de ruimte te zien is. Miljoenen jaren geleden werd het zuidwesten van de Verenigde Staten omhoog gestuwd en heeft het water van de Colorado deze kloof in het landschap doen ontstaan. Door de grote hoogteverschillen zijn er in de Grand Canyon vijf klimaatzones. Als je aan de rand staat van de Grand Canyon staat, zie je diverse aardlagen die elk een periode in de geschiedenis aangeven.

Een keer in je leven moet je de Grand Canyon gezien hebben. Websites, boeken en films zijn er te kust en te keur. En als je dan voor de eerste keer bij de rand staat, lijkt het alsof je naar een schilderij kijkt en krijg je nog geen goed beeld van de canyon door zijn enorme grootte. Reden waarom wij tijdens onze rondreizen diverse keren op een andere manier de GC bezichtigd en bedwongen hebben. We hebben de South, North en Westrim bezocht, zonsopkomst en zonsondergang gezien, een helikoptervlucht boven de Canyon gemaakt (kort, maar erg spectaculair), en een voettocht naar de bodem van de Canyon gedaan, deze laatste ook een onuitwisbare herinnering op ons netvlies.

South Rim
Van alle bezoekers gaat ongeveer 90 % naar de South Rim. Dit ondermeer door zijn toegankelijkheid, de vele uitkijkpunten o.m. Desert View, Grand View Point en Mather Point) en doordat er meer faciliteiten zijn. Om naar de diverse uitkijkpunten te gaan maak je gebruik van het gratis shuttlebussysteem. Er zijn ook ranger programma's waar je wat meer kunt leren meer over de canyon en haar geschiedenis.

North Rim
Een veel kleiner aantal mensen zien de Canyon van de North Rim, meningen verschillen maar wij vonden het zeker niet minder de moeite waard. Het is er veel minder druk, een prachtige weg om er te komen door bossen en prairies, uitzichtpunten en wandpaden zijn schitterend. Je hebt er verschillende viewpoints, maar deze zijn niet net als de southrim al vanaf de weg te zien, je moet er een stuk voor lopen.

West Rim
Indien je vertrekt vanuit Las Vegas (zo'n 2,5 uur rijden vanaf Las Vegas) kun je eerst eventueel de West Rim van de Grand Canyon bezoeken. De West Rim van de Grand Canyon is gelegen op de Hualapai Indian Reservation, is particulier eigendom en wordt geŰxploiteerd door de Hualapai Tribe . Dit is dus niet binnen de grenzen van Nationaal Park. In 2007 hebben de Hualapai Indians een glazen Sky Walk brug gebouwd. Een hoefijzer vormig brug, 1230 meter boven de Colorado River. Wij vonden deze uitkijkpunten zeer zeker de moeite waard. Toen wij hier waren was er nog geen Sky walk brug.
De entreeprijzen zijn vrij hoog (ongeveer $ 29 per persoon, glazen Sky Walk ook $ 29 en $ 20 voor het parkeren van de auto, je kunt geen gebruik maken van je annualpas).
Hoe er te komen: Route 93 zuid vanuit Las Vegas (121 mijl).  Het laatste stuk is 20 mijl over een onverharde grindweg voordat je bij de rand bent.

Wandeltocht naar beneden : de Inner Canyon
Indien je naar de bodem van de Grand Canyon wilt wandelen, kun je een overnachting boeking in de Phantom range. Phantom Ranch is een comfortabele oase aan de onderkant van de Grand Canyon. Het ligt naast Bright Angel Creek aan de noordzijde van de Colorado-rivier en is de enige accommodatie faciliteit onder de Canyon Rim. Een camping is hier ook vlakbij maar je dient dan wel een backcountry vergunning te hebben, deze heb je niet nodig indien je op de Phantom range overnacht. De Ranch kan alleen bereikt worden met een ezel, te voet, of middels rafting op de Colorado Rivier.

De Phantom ranch moet ruim van tevoren geboekt worden. Verwacht geen luxe, het is enkel bedoeld om te overnachten en ervaringen met andere GC hikers uit te wisselen. In de overnachtingdorms liggen de vrouwen en mannen apart en je ligt op een stapelbed. Ook dien je ruim van tevoren je reserveringen te maken voor een diner op de ranch en reserveringen voor ontbijt en een sacklunch om weer mee naar boven te nemen. Je kunt dit al doen bij je reservering van de ranch. Het is zeker niet aan te raden om in 1 dag naar beneden en weer naar boven te gaan.

Ook dien je zeker al van te voren 2 overnachtingen te boeken bijvoorbeeld aan de south rim (bij aankomst en 1 nacht bij terugkomst). Op deze website vind je alle informatie over lodges bij de Grand Canyon, ook informatie en boekingen voor de Phantom range.

Laat je van tevoren in het visitor center / ranger station vooraf goed informeren over de te nemen route en condities van de trails.

Vanaf de Southrim zijn er een tweetal wandenpaden naar beneden, de South Kaibab Trail en de Bright Angel Trail. Wij vonden het leukste om via de South Kaibab Trail naar beneden te lopen en de andere dag via de Bright Angel trail weer naar boven te gaan. Bovendien kan het ontzettend warm en droog zijn en is er op de South Kaibab trail geen water en nergens schaduw. Dus is het wel aan te raden de klim naar boven via de Bright Angel trail te doen.
De South Kaibab Trail  start bij Yaki Point en kruist de Colorado rivier op een smalle loopbrug 21 m boven het water. Wij hebben er ongeveer 5 uur over gedaan om naar  beneden te wandelen. 

De Bright Angel trail heeft als voordeel dat het veel meer schaduw biedt (afhankelijk van het tijdstip van de dag) en er is water beschikbaar bij een aantal rustpunten
Laat je hier vooraf bij het visitor center goed over informeren De Bright Angel Trail is 9,3 mijl. Reken op 7 tot 8 uur terug naar boven te wandelen. Je neemt door de hitte veel pauzes om te eten en te drinken (is onze ervaring tenminste).

Veel water, druivensuiker, zoute snackjes en energybars meenemen indien je deze tocht in de zomermaanden gaat ondernemen, het is echt een geweldige ervaring.
Laat je van tevoren in het het visitor center / ranger station vooraf goed informeren over de te nemen route en condities van de trails.

Het Visitor Center is geopend van 8.00-17.00 uur en is zo'n 5 km van  Chinle- Arizona, Route 191. De rim-drives en wandeling naar White house trail zijn gratis. De eventueel begeleide tours moet je wel betalen.

 
SEDONA
Sedona is de favoriete plek van recreanten op allerlei gebied, kunstenaars en New Age fanaten. Het  stadje ligt in een groene omgeving met rode rotsformaties met prachtige vormen en klinkende namen als Bell Rock, Airport Mesa, Steam Boat Rock, Cathedral Rock etc. Aan het noordelijke uiteinde van de stad is de Oak Creek Canyon, een adembenemende kloof.

Oak Creek Canyon
Een erg mooie autoroute vanuit Flagstaff is door de Oak Creek Canyon uitgesleten door de Oak Creek. Deze adembenemende met haarspeldbochten verharde weg door de Canyon (Rte 89A) biedt fantastisch uitzichten. Deze drive is een absolute 'must-do voor iedereen die het gebied bezoekt. Je kunt stoppen bij het uitzichtpunt Oak Creek Canyon Vista waar je tevens sieraden en andere ambachtelijke producten kunt kopen van Indiaanse kunstenaars. Daarnaast zijn er diverse picknickplaatsen en wandelroutes. Je kunt ook stoppen bij de Midgely Bridge, het uitzicht is de moeite waard. 

Een andere mooie scenic route vanuit Sedona is de Red Rock Loop Road en is gelegen langs rte 89A ongeveer een mijl ten zuiden van Sedona. Op deze route vind je ook Red Rock Crossing, Crescent Moon Ranch (een wandelroute) en Red Rock State Park, een deel van de weg is gravel. In het Red Rock State Park kun je mooie  wandelingen maken. Adres: 4050 Red Rock Loop Road Sedona.

Chapel of the Holy Cross
De Chapel of the Holy Cross is ontworpen door Marguerite Brunswig Staud en werd voltooid in 1956. De kapel is 250 meter hoog en komt uit een 1.000-meter hoge muur Het is een favoriete toeristische trekpleister voor degenen die een bezoek Sedona brengt. De kapel van het Heilige Kruis is mooi gelegen en geeft uitzicht op Cathedral Rock en Bell Rock. Vlakbij Route 179, aan het eind van Chapel Road. Het is dagelijks geopend van 9 uur tot 5 uur .

Tlaquepaque Arts & Crafts Village (uitgesproken TLA-KEH-pah-keh)
Tlaquepaque is een kopie van Guadalajara, een charmant stadje in Mexico. Je vindt hier meer dan 40 gespecialiseerde winkels en exclusieve galerieŰn. Erg leuk om hier even rond te wandelen. Adres: 336 State Route 179 ░ Sedona AZ, open van 10.00 uur tot 17.00 uur.

HUBELL TRADING POST
Een oude handelspost in de Navajo Nation. Het is gesticht door John Lorenzo Hubbel omstreeks 1870. Je kunt hier prachtige Navajo handwerken, wandkleden, manden en kachina-poppen bekijken en kopen. Kachina-poppen werden uit hout gesneden door de Hopi- en Zuni-stammen. Zij stellen geesten van dieren, planten, voorwerpen of personen voor die bemiddelen tussen mensen en goden. Later werden er ook Kachina-poppen door de Navajo's gemaakt. In de Hubell trading Post is ook een klein museum. De meeste spullen zeer kostbaar, maar wel erg mooi. Hubbell Trading Post National Historic Site ligt op een mijl ten westen van Hwy. 191  op Highway 264 in Ganado. Openingstijden van 08.00 tot 17.00 uur.
ANTELOPE CANYON
Net buiten Page aan State Highway 98 ligt Antelope Canyon, een zeldzame en ongelooflijk mooie kleurrijke geologische formatie, ook wel Slot of Corkscrew Canyon genoemd. Deze canyon (Upper Antelope Canyon en Lower Antelope Canyon) wordt beheerd door de Navajo Indianen. In de loop van miljoenen jaren is de canyon uitgesleten door wind en heftige overstromingen.Tijdens overstromingen schuurt het water met steen en puin door zachte rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan. Binnen in de Canyon vind je een pracht aan kleuren en vormen.

Upper Antelope Canyon
Upper Antelope Canyon is begin jaren dertig van de vorige eeuw ontdekt door een klein Navajo meisje, maar de Navajoĺs hebben de vondst van de canyon jarenlang geheim gehouden. De canyon is zeer geliefd voor fotografen. Fotograferen is niet makkelijk, een statief kan een belangrijk hulpmiddel zijn. Het is werkelijk schitterend om hierdoor te lopen.

Het is niet toegestaan om zonder gids naar de canyon te gaan. Je kunt een tour boeken onder begeleiding van een gids. Zonder reservering kun je rijden langs State Higway 98, richting Kaibeto een paar mijl ten oosten van Page waar de Navajo tickets verkopen. De tour begint met een 4x4 jeep die je wegbrengt naar de ingang van de Upper Antelope Canyon (een smalle verticale opening tussen de rotsen). Totale duur ongeveer 1,5 uur. De canyon is ongeveer 90 meter lang. Rond het middaguur is de canyon door de binnenkomende zonnestralen op zijn mooist, maar hierdoor dan zijn er dan ook meer bezoekers.

Lower Antelope Canyon
Deze hebben wij wegens tijdgebrek niet meer bezocht en staat dus nog op het verlanglijstje.

www.navajotours.com
PIPE SPRING NATIONAL MONUMENT
Door de ge´soleerde ligging is Pipe Spring National Monument niet zo heel bekend. Een interessante plaats om zo'n 2 uurtjes te stoppen indien je toch in de buurt bent en je wat van het oude westen wilt zien.
NAVAJO NATIONAL MONUMENT
Dit nationale monument bevat resten van 3 pueblo's in een mooi canyon landschap, die hier in de dertiende eeuw door Anasazi Indianen zijn gebouwd. De ru´nes zijn uitgehakt in een 160 m-hoge zandstenen rotswand. De naam van dit nationale monument is misleidend, want deze pueblo's hebben, behalve dat ze nu op Navajo grondgebied liggen, in feite niets met het Navajo volk van doen. In het park zijn diverse wandelroutes uitgezet. Vanaf Betatakin Point Overlook heb je een goed zicht op de aan de overkant van de canyon gelegen Betatakin ru´nes. In deze rotswoningen woonden ooit 125 mensen. Navajo National Monument is gelegen aan het einde van de State Highway 564 Arizona, 45 km ten weste van Kayenta. De entree is gratis.

MONUMENT VALLEY
Het landschap van Monument Valley is weinig veranderd sinds John Wayne en John Ford hier de film Stagecoach opnamen. Maar buiten deze zijn er meer dan 16 films en vele, vele commercials opgenomen, zoals de bekende Marlbororeclames.  Het is echt een geweldige vallei vol met  tafelbergen, plateaus, canyons, vlaktes en de ontzagwekkende vrijstaande rode rotsformaties (de buttes). Dit merkwaardige natuurlijke fenomeen wordt beheerd door de Navajo. De Navajo leven hier van landbouw, schapenteelt en de verkoop van Indiaanse kunst en sieraden.

Het Monument Valley Navajo Tribal Park heeft een bezoekerscentrum, camping en restaurant.  Tours met een Navajo gids diep de vallei in, waar je met de eigen auto niet mag komen, is echt aan te raden. Ook hebben wij hier een tocht op een paard gemaakt van zo'n 1,5 uur en we waanden ons in dit spectaculaire landschap helemaal in het wilde westen. Zonder gids mag je in Monument Valley niet wandelen.

Met je eigen auto kun je een 14 mijl lange onverharde weg berijden welke langs de meest bekende rotsformaties komt, deze start bij het Visitor Center. Deze route is in vrij slecht staat, rijd zeer voorzichtig om lakschade aan je auto te voorkomen, Je kunt deze self guided tour ook maken met een te huren minibusje, maar blijf zeker niet enkel bij het uitzichtpunt staan bij het visitorcenter. Je zult hier ongeveer 2-3 uur over doen. Om drukte te vermijden kun je deze tocht het beste 's-ochtends doen.

Overlooks en stopplaaten: The Mittens and Merrick Butte, Elephant Butte, Three Sisters, John Ford's Point, Camel Butte, The Hub, Totem Pole and Yei Bi Chei, Totem Pole and Sand Spring, Artist's Point, North Window en The Thumb. 

Toegangsprijs 5 dollar per persoon. De Nationale Park pas wordt hier niet geaccepteerd. Monument Valley ligt op de grens van de staten Arizona en Utah.  Vanuit Kayenta volg je Highway 163.

www.navajonationparks.org/htm/monumentvalley.htm

Heb je iets aan onze informatie gehad of heb je zelf nog tips voor Arizona - Amerika?
We zouden het leuk vinden indien je ons laat weten dat je hier was, door een berichtje te schrijven in het gastenboek.